25 Αυγ 2011

Τα 5 βιβλία που με επηρέασαν


Μου ζητήθηκε από τις "Ελληνικές Γραμμές" να απαριθμήσω τα 5 βιβλία που με επηρέασαν στα πλαίσια του αφιερώματος της εθνικιστικής σελίδας, σε βιβλία που επηρέασαν τους συγγραφείς άρθρων σε αυτή.
Μετά από συζητήσεις που είχα με συναγωνιστές και την σωστότατη παρατήρησή τους ότι απουσιάζει από αυτά κάποιο βιβλίο του Ίωνα Δραγούμη, που από όλους (κι από μένα) θεωρείται ο Πνευματικός Πατέρας των Ελλήνων Εθνικιστών, οφείλω μια διευκρίνηση την οποία θα παρουσιάσω σε ξεχωριστό άρθρο, διότι πιστεύω ότι ο Δραγούμης είναι ένα κεφάλαιο μόνος του.
Σας παρουσιάζω τα βιβλία που επέλεξα και σας παροτρύνω να τα διαβάσετε:

Όμηρος: Ιλιάδα & Οδύσσεια. Επειδή τα ομηρικά έπη είναι πασίγνωστα, θα πω μόνο πως δεν πρέπει να υπάρχει Έλληνας που να μην τα διδαχθεί.

Ανδρέας Δενδρινός: Η Ρίζα, εκδόσεις «Ελεύθερη Σκέψις», 1983. Ένα υπέροχο «ταξίδι» στην ιστορία, τις ιδέες, τα σύμβολα και σε ότι γενικά αντιπροσωπεύει ο Ελληνισμός.

Κωνσταντίνος Πλεύρης: Ιωάννης Μεταξάς, εκδόσεις «Νέα Θέσις», 1996. Η βιογραφία του εθνικού κυβερνήτη, που αφιέρωσε τη ζωή του υπηρετώντας ακούραστα κι αδιάκοπα την εθνική ιδέα. Το βιβλίο, εκτός από περιγραφές των ιστορικών γεγονότων, προχωρά και σε μια τέλεια πολιτική και ιδεολογική ανάλυση, των γεγονότων που «συνόδευσαν» τη ζωή, αλλά και τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά.

Περικλής Γιαννόπουλος: Έκκλησις προς το Πανελλήνιον Κοινόν, εκδόσεις «Νέα Θέσις», 1987. Το ιδεολογικό «μανιφέστο» του μεγάλου Έλληνα διανοητή. Το περιεχόμενο του βιβλίου όχι μόνο δικαιολογεί επάξια τον τίτλο «προφήτης του Ελληνισμού» που έχει αποδοθεί στο συγγραφέα αλλά είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Επηρέασε πολλούς σύγχρονους αλλά και μεταγενέστερους Έλληνες αλλά, κυρίως, τον μεγάλο Ίωνα Δραγούμη, ο οποίος έβαλε σκοπό της ζωής του «να συνεχίσει το έργο εκείνου».

Δημήτρης Χονδροκούκης: Γκρεμίζω τον θρύλο του Άρη Βελουχιώτη, εκδόσεις «Ισοκράτης», 1982. Ο τίτλος τα λέει όλα αλλά το βιβλίο πάει ακόμα πιο πέρα: Αποκαλύπτει τον προδοτικό ρόλο του ΚΚΕ και των παραφυάδων του (ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ) στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, αλλά δίνει και στοιχεία για τις εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις (ΠΑΟ, ΕΔΕΣ κ.λπ.)

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις "Ελληνικές Γραμμές"
http://www.e-grammes.gr/article.php?id=4914

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου