6 Αυγ 2018

Περί ευθύνης


(Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο Αυγούστου 2018 της εφημερίδος ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ).


Άνθρωποι κάηκαν και αγνοούνται, δάση και ζωντανά αποτεφρώθηκαν , περιουσίες έγιναν στάχτη και η απάντηση στο σπαρακτικό  "ΓΙΑΤΙ;"  των συγγενών, φίλων αλλά και ολοκλήρου του Ελληνικού λαού, δόθηκε επίσημα από τον πρωθυπουργό μέσα σε μια φράση τεσσάρων λέξεων: "Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη".

Κι επειδή δεν είμαι άνθρωπος που κατηγορώ για να κατηγορήσω αλλά ψάχνω πάντα την ουσία των πραγμάτων, δεν θα βιαστώ ούτε να κατηγορήσω ούτε να χλευάσω τον πρωθυπουργό για αυτή τη φράση. Ούτε βέβαια θα αρχίσω τις συνομωσιολογίες για το αν οι παραλείψεις και η ολιγωρία για την οποία κατηγορείται ο κρατικός μηχανισμός, έγινε σκόπιμα. Ούτε καν θα κατηγορήσω τούτη την ώρα για ανικανότητα την κρατική μηχανή. Αυτό θα γίνει εφόσον έρθουν στο φως όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα μας αποδείξουν το τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις τραγικές ώρες.

Και δεν θα το κάνω διότι από μόνη της η φράση του πρωθυπουργού, μας λέει αυτό ακριβώς: ότι θα
πράξει τα δέοντα ώστε,

να μετρηθούν τα λάθη

να καταδειχθούν οι παραλείψεις και οι ολιγωρίες

και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες.

Διότι άλλο νόημα της "πολιτικής ευθύνης" από αυτό, δεν μπορώ να σκεφθώ. Όταν την αναλαμβάνεις, σημαίνει ότι καλείς ΟΛΕΣ τις εξουσίες αυτού του τόπου, με πρώτη και καλύτερη την ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ώστε να αρχίσουν άμεσα και ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, να ρίξουν άπλετο φως στην τραγωδία κι ο καθένας να πάρει αυτό που του αξίζει. Ειδικώς μετά το τραγικό γεγονός, όπου συνάνθρωποί μας δεν πήραν καθόλου αυτό που τους άξιζε... Βλέπετε, όταν παιδάκια καίγονται ζωντανά κι αγκαλιασμένοι άνθρωποι αποτεφρώνονται ενώ δεν έχουν διέξοδο για να γλυτώσουν, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να υπάρχουν γραφειοκρατικά κωλύματα, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να σπαταλείται χρόνος, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να υπάρχει επανάπαυση.

Ότι δεν έγινε για να αντιμετωπιστούν οι φονικές πυρκαγιές, πρέπει να γίνει τώρα και γρήγορα. Αλλιώς θα αναγκαστούμε να ξανακλάψουμε αθώες ψυχές οι οποίες έχουν την ατυχία να ζουν σε μια χώρα που πάντα "φταίνε οι προηγούμενοι". Διότι αυτό μας είπε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, ο οποίος θα πρέπει να είναι από τους πρώτους που θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης, για αυτή και μόνο τη φράση. Μαζί με όλα εκείνα τα φυντάνια της κυβέρνησης, που ενώ άνθρωποι καίγονταν, αυτοί έσπευσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός. Έσπευσαν να μας πουν ότι "για όλα φταίει ο ΣΚΑΙ", ή ότι "το ΝΑΤΟ φταίει για την αργοπορία".

Χωρίς ντροπή, χωρίς αιδώ, κατηγόρησαν ακόμη και τους πολίτες αυτής της χώρας! Έφτασαν ακόμα να κατηγορήσουν ακόμη και την Απριλιανή επταετία για την άναρχη δόμηση. Βλέπετε, 44 χρόνια ΦΑΓΟΠΟΤΙΟΥ της Μεταπολίτευσης (ο λαός δικαίως την ονομάζει ΜΕΤΑΠΟΛΗΣΤΕΥΣΗ) δεν στάθηκαν αρκετά για αυτούς να διορθώσουν τίποτα. Κι αυτή την ΕΥΘΥΝΗ αρνούνται επιμόνως να την αναλάβουν οι άνθρωποι που μοναδικό τους προσόν είναι ότι ξέρουν πολύ καλά να δουλεύουν ψιλό γαζί έναν λαό.

Ανεξάρτητα του τι πιστεύει κανείς ότι θα γίνει επί του θέματος, η έννοια της πολιτικής ευθύνης συνοψίζεται στη φράση: ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ. Τίποτε λιγότερο.  Άλλο νόημα της πολιτικής ευθύνης εγώ δεν βλέπω.

Κι όλο αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει ακόμα κι αν υπάρχουν απλές ενδείξεις για ευθύνες, με ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ και ΠΑΥΣΕΙΣ προσώπων που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Διότι στο τέλος τους έχω ικανούς να μας πούνε ότι φταίει -όπως πάντα- ο εθνικισμός και η ακροδεξιά!

Αν κρίνω από την βιασύνη τους να αποδώσουν ευθύνες στους πάντες πλην των εαυτών τους, είμαι απαισιόδοξος για την πλήρη εφαρμογή της φράσης "ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ".

Άρα λοιπόν κατά τη γνώμη μου, τα "πυρά" πρέπει να στραφούν πρώτα από όλους στον πρωθυπουργό της χώρας, διότι όταν ξεστομίζει τέτοιες φράσεις θα πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες του βάρους τέτοιων φράσεων.

Ήδη κρίνεται ΕΝΟΧΟΣ διότι ΔΕΝ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕ όλα αυτά τα γελοία και άχρηστα ανθρωπάκια, που  έσπευσαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. πάνω στις στάχτες συνανθρώπων μας .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου