30 Ιαν 2013

Ηθική υποχρέωση όλων η αποκατάσταση του μνημείου του εθναπόστολου Σπ. Ματσούκα


Την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, αναλάβαμε εθελοντικά πρωτοβουλία για να καθαρίσουμε το μνημείο Ματσούκα (πλατεία Στυλίδας στη Λαμία, οδός Καποδιστρίου)
Η δραστηριότητά μας αυτή, είχε ένα και μοναδικό σκοπό: Nα αποκαταστήσουμε το μνημείο από το βάψιμο που έκαναν κάποιοι ασυνείδητοι, προφανώς μη γνωρίζοντας ποιος ήταν ο Σπυρίδων Ματσούκας.
Για τον λόγο αυτό θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε κάποια πράγματα για αυτόν τον ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΕΘΝΑΠΟΣΤΟΛΟ, λαϊκό ποιητή και εθνικό ευεργέτη.
Γεννήθηκε στην Υπάτη στα 1870 και πέθανε το 1928. Σπούδασε νομικά αλλά μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 εγκατάλειψε τα πάντα και γύριζε σε σχολεία και στρατόπεδα διαφόρων πόλεων απαγγέλλοντας  πατριωτικά ποιήματα που είχε συνθέσει ο ίδιος. Το έργο του δεν έχει βέβαια λογοτεχνική αξία, αντιπροσωπεύει όμως τη θέρμη ενός ανθρώπου, που αφιέρωσε τη ζωή του στην πατρίδα. Διενεργούσε εράνους την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αμερική από τα έσοδα των οποίων αγοράστηκε το αντιτορπιλικό "Νέα Γενεά". Ίδρυσε το "Λευκό Σταυρό", που σκοπό είχε να περιθάλπτει και να τροφοδοτεί τα ορφανά του πολέμου. Ο Ματσούκας εξέδωσε τις εξής ποιητικές συλλογές: "Γλυκοχαράματα", "Σαλπίσματα", "Πατριωτικά ποιήματα", "Κατάρα Θεού”.

Η ομάδα πρωτοβουλίας απευθύνθηκε σε ανθρώπους με γνώσεις του αντικείμενου για την αποκατάσταση του μνημείου που, σημειωτέον, παρουσιάζει αυτήν την ελεεινή εκόνα για περισσότερο από 3 μήνες.
Χρησιμοποίησε υλικά τελευταίας τεχνολογίας, σύμφωνα με τους νόμους (VOC),
οικολογικού προφίλ, υδατοδιασπώμενα σε υγρή μορφή χωρίς να κινδυνεύουν ακόμα και τα φυτά γύρω από το μνημείο.
Δεν χρησιμοποιήθηκαν αιχμηρά αντικείμενα, σπάτουλες κ.λ.π. παρά μόνο λευκά πανιά.
Ελήφθησαν όλα τα μέτρα ασφαλείας και κατατέθηκαν δελτία ασφαλείας την επόμενη ημέρα στην αρμόδιο υπάλληλο του δήμου .
Ο Δήμαρχος κ. Κοτρωνιάς με την παρουσία του, μας απέτρεψε να ολοκληρώσουμε το εθελοντικό μας έργο βασιζόμενος μόνο στην λογική ότι θα καταστρέφαμε το μνημείο και αυτός φέρει την ευθύνη.
Με βάση τα πάνω χαρακτηριστικά των υλικών και τον τρόπο χρήσης τους, οι ενστάσεις του δημάρχου πέφτουν στο κενό
Στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που προλάβαμε, αφαιρέσαμε το 1/3 των χρωμάτων από το μνημείο με σχεδόν μηδενικό κόστος.



Στη φωτογραφία φαίνεται η δουλειά που έγινε από την εθελοντική μας ομάδα μέσα σε μισή ώρα (όταν και διεκόπη από τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Κοτρωνιά)
Ελεύθερη η σύγκριση με τους 3 και πλέον μήνες που το μνημείο βρισκόταν σε άθλια κατάσταση και.... περίμενε τις "μελέτες" του Δημάρχου.



Θέλουμε να πιστεύουμε τον ίδιο ζήλο που έδειξε για αυτήν την πρωτοβουλία μας, θα την δείξει ελέγχοντας το οργανωμένο συνεργείο αποκατάστασης του μνημείου που μας δήλωσε ότι θα αναλάβει τον καθαρισμό ειδικά από την στιγμή που θα το πληρώσει με χρήματα των Λαμιωτών.
Εμείς, ως ομάδα αποκατάστασης σταματούμε προσωρινά την δράση μας απογοητευμένοι και αναμένουμε την άμεση αντίδραση του Δημάρχου. Ενημερώνουμε πάντως και τον ίδιο αλλά και τους συμπολίτες μας ότι περιμένουμε ανάλογη ευαισθησία και για όλα τα άλλα μνημεία που υπάρχουν στην πόλη μας και βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να τα αναδεικνύουμε και υποχρέωση του δήμου να τα συντηρεί σε άψογη κατάσταση.


Υ.Σ.  Πιστεύουμε ότι ο κύριος Δήμαρχος θα μας απαντήσει στο- μέχρι σήμερα αναπάντητο- ερώτημα που του θέσαμε:
Σε πόσο χρονικό διάστημα θα αποκαταστήσει το μνημείο Ματσούκα και πόσο αυτό θα κοστίσει στους Λαμιώτες;

Ομάδα αποκατάστασης ανδριάντα του Σπύρου Ματσούκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου