23 Μαρ 2024

1821: Ο Λόγος στους Πρωταγωνιστές

«Μην φοβάστε την Αλήθεια. Τα ψέματα καταθάπτουν τους λαούς».

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (1869 - 1910)

 

Όταν καταπιάνεται κάποιος με ιστορικά γεγονότα, είναι πολύ δύσκολο να τα ερμηνεύσει και να βγάλει την κεντρική ιδέα αν δεν μελετήσει καλά τις πηγές. Ειδικά αν δεν τα έχει ζήσει.

Κι όταν λέμε «πηγές», δεν μπορούμε να μιλάμε αόριστα. Ως «πηγή» θα πρέπει να θεωρούμε τους πρωταγωνιστές της κάθε ιστορίας, την δράση τους και, κυρίως, τα γραπτά τους (αν υπάρχουν). Αυτή είναι η πρωτόλεια πηγή και όχι οι απόψεις και γνώμες διαφόρων παρατηρητών. Πόσο μάλλον ερευνητών που απέχουν χρονικά δύο αιώνες από τα γεγονότα.

Τόσοι αιώνες πέρασαν από την εθνική επανάσταση του 1821. Κι όμως, ενώ έχουμε πληθώρα πηγών και μάλιστα από τους μπροστάρηδες του Αγώνα, δύο αιώνες μετά γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας αποδόμησης της ιστορίας.

Και τί δεν έχουμε ακούσει κατά καιρούς:

Ότι η Επανάσταση δεν ήταν εθνική αλλά κοινωνική και ταξική!

Ότι η Επανάσταση ήταν αποτέλεσμα επιρροής των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού στο σκλαβωμένο έθνος μας!

Ότι οι Επαναστάτες δεν ήταν καν όλοι Έλληνες (!) και ξεσηκώθηκαν για να… φιλελευθεροποιηθεί το καθεστώς!

Δεν θα αναφερθώ καθόλου στις «κραυγές» κάποιων που προσπαθούν να μειώσουν τους Επαναστάτες ως άτομα, αναδεικνύοντας τάχα κουσούρια τους και μειονεκτήματά τους ή ακόμα και «αποτρόπαιες» πράξεις τους. Αν και δεν θα έπρεπε να τους απασχολούν διότι ο σκοπός του αγώνα ήταν όπως περιγράφεται τέλεια με δύο συνθήματα από τους ίδιους τους επαναστάτες:

Το «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» ως γενικό σύνθημα της επανάστασης και το «ΝΙΚΗ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» ως σύνθημα των επαναστατών της Μάνης.

Οι πρωταγωνιστές του Αγώνα εξήγησαν λεπτομερώς στα απομνημονεύματά τους (οι πηγές που λέγαμε στην αρχή) για το τι ακριβώς εννοούσαν με τις λέξεις ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΝΙΚΗ. Το «ΘΑΝΑΤΟΣ» ελπίζω όλοι να το καταλαβαίνουν….

Αντί λοιπόν να προσπαθούν οι όψιμοι ερευνητές να εξηγήσουν την Επανάσταση για να προωθήσουν το ιδεολογικό τους αφήγημα, ας κάνουν τον κόπο να μελετήσουν πρώτα το αφήγημα των πρωταγωνιστών της όπως περιγράφεται στα απομνημονεύματά τους και τότε ίσως καταλάβουν τι εννοούν όταν μιλούν για ΓΕΝΟΣ!

Εμένα πάντως, δεν μου ακούγεται ως κοινωνικό ή ταξικό μόνο, γεγονός…

Ας μελετήσουν λίγο το κοινωνικό και οικονομικό «στάτους», που λένε στα χωριά τους σήμερα, των επαναστατών κι ας εξηγήσουν τι κοινά συμφέροντα μπορεί να είχε η πάμπλουτη Μπουμπουλίνα με τους ψαράδες του Αιγαίου, ή ο πάμπλουτος Εμμανουήλ Παππάς (αν τον έχουν ακουστά) με τους ξωμάχους της Μακεδονίας! Τώρα, τι δουλειά είχαν οι ψαράδες του Αιγαίου και οι ξωμάχοι της Μακεδονίας με τις ιδέες του Διαφωτισμού αφού ταυτόχρονα συνεργάζονταν με το «κεφάλαιο», το αφήνω στην φαντασία του καθενός. Πάντως, ούτε αυτό μου ακούγεται σαν ταξικός αγώνας, ειδικά αφού οι εν λόγω ηγέτες της επανάστασης, όπως και πολλοί άλλοι, διέθεσαν τα ωραία τους λεφτάκια για την απελευθέρωση φτωχών και πλουσίων…

Ειδικά για την επιρροή του «Διαφωτισμού» θα παραθέσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Αφού ο Καραϊσκάκης κατατρόπωσε τους Τουρκαλβανούς (οι άλλες εθνότητες που λέγαμε πριν και που «επαναστάτησαν» μαζί με τους Έλληνες) του Μουσταφάμπεη στην Αράχωβα (24 Νοεμβρίου 1826), δημιούργησε μια πυραμίδα με τα κομμένα τους κεφάλια και έστησε πάνω τους μία πέτρα στην οποία χαράχτηκε το εξής:

“Τρόπαιο Ελλήνων κατά Βαρβάρων»!

Εδώ, εκτός από ταξικό αγώνα ΔΕΝ παρατηρούμε ούτε Διαφωτισμό, ούτε Φιλελευθερισμό, ούτε φυσικά το «χωνευτήρι λαών» που επαναστάτησε κατά των Οθωμανών.

Κάτι που επίσης εξηγεί το αν οι επαναστάτες ήταν όλοι Έλληνες ή όχι, είναι το παράδειγμα της Άλωσης της Τριπολιτσιάς: Εβραίοι, Τούρκοι και λοιποί Ασιάτες εσφαγιάσθησαν και από όσο γνωρίζω στον πόλεμο σφαγιάζονται οι εχθροί. Οι Αλβανοί τη γλίτωσαν όχι γιατί δεν ήταν εχθροί- σύμμαχοι των Τούρκων ήταν- αλλά γιατί έκαναν ξεχωριστή πολεμική συμφωνία με τους Έλληνες και τους επετράπη από τον Κολοκοτρώνη να αποχωρήσουν. Για ποιους λοιπόν «άλλους» λαούς που συνεπαναστάτησαν, ομιλούν;

Μπορούν να αναφερθούν χιλιάδες παραδείγματα που απορρίπτουν την κατάπτυστη προσπάθεια αποδόμησης του νοήματος της Επαναστάσεως με γενικότητες και αυθαίρετα συμπεράσματα και μάλιστα από Έλληνες. Το γιατί ας ψάξει ο καθένας μόνος του να το βρει. Την Αλήθεια πάντως, θα την βρείτε σίγουρα στην ακόλουθη βιβλιογραφία που προτείνω και είναι θεωρώ η μόνη αληθινή πηγή που επιβεβαιώνει ότι η επανάσταση του 1821 ήταν ο απόλυτα αγνός Εθνικισμός, ο οποίος εκφράστηκε από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της και δεν χρειάζεται απολύτως καμία άλλη ερμηνεία.

 

Πηγές:

Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη

(Εδώ θα το βρείτε ΔΩΡΕΑΝ σε ηλεκτρονική μορφή :

https://www.ebooks4greeks.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%8d%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%bf%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%bd%ce%b7 )

 Βιογραφία Καραϊσκάκη από τον συμπολεμιστή του Δημήτριο Αινιάν

(Εδώ θα το βρείτε ΔΩΡΕΑΝ σε ηλεκτρονική μορφή :

https://www.ebooks4greeks.gr/viografia-karaiskaki )

Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη

Απομνημονεύματα Περραιβού

Απομνημονεύματα Φωτάκου

Απομνημονεύματα Ξάνθου

Απομνημονεύματα Κασομούλη

1 σχόλιο:

  1. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ23 Μαρτίου 2024 στις 8:42 μ.μ.

    Σωστά τα έγραψες, για να μπαίνουν τα "πράγματα" στη θέση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή