20 Απρ 2017

Το ρατσιστικό κήρυγμα του Απόστολου Γκλέτσου


(Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο Απριλίου 2017 του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ)

Ο ορθολογισμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αθάνατου ελληνικού πολιτισμού και είναι αυτός που οδηγούσε πάντα τις φιλοσοφικές και επιστημονικές αναζητήσεις των Ελλήνων.
Στην εποχή της παρακμής  την οποία βιώνουμε, η απουσία του ορθολογισμού από τον πολιτικό λόγο δημιουργεί τεράστια προβλήματα, αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και, εν τέλει, δικαιολογεί πλήρως τον χαρακτηρισμό "παρακμιακή" που απέδωσα στην εποχή μας.

Τρανό παράδειγμα και απολύτως αντιπροσωπευτικό, αποτελεί η στάση των περισσοτέρων πολιτικών δυνάμεων έναντι του "προσφυγικού" ή επί το ορθόν, του λαθρομεταναστευτικού ζητήματος. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, κόμματα αλλά και άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτεύονται ασκώντας μια καθαρά "συναισθηματική πολιτική" αφού τα λογικά επιχειρήματα απουσιάζουν.
Αναφέρομαι ειδικώς στο σημερινό άρθρο, στην περίπτωση του δημάρχου Στυλίδας κ. Απόστολου
Γκλέτσου και όσα κωμικοτραγικά και πέραν κάθε λογικής ακούσαμε να εκτοξεύονται από τον ίδιο τον τελευταίο καιρό, μετά από την απόφασή του να δημιουργήσει οικισμό λαθρομεταναστών στην Φθιωτική πόλη. Και το κάνω αυτό, πρώτον επειδή διοικεί μια πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στη Λαμία από την οποία κατάγομαι, άρα έχω άμεση γνώση της τοπικής κοινωνίας και των όσων διαδραματίζονται για το συγκεκριμένο ζήτημα και δεύτερον, νομίζω ότι αποτελεί το κλασσικό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα την λαθρομετανάστευση.

Το κύριο επιχείρημα  το οποίο επικαλέστηκε ο Απόστολος Γκλέτσος για να δικαιολογήσει την απόφασή του έχει ως εξής:
Με την εγκατάσταση των συγκεκριμένων ανθρώπων στην Στυλίδα, θα βοηθηθούν οι αγρότες, οι οποίοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε φθηνό εργατικό δυναμικό και κατά συνέπεια θα έχουμε φθηνότερα αγροτικά προϊόντα. Πονηρώς σκεπτόμενος ο Γκλέτσος ξέρει ακριβώς που πρέπει να "χτυπήσει" και επικαλείται τις δύσκολες ώρες που περνούν οικονομικά οι αγρότες, μια και είναι δήμαρχος σε μία αγροτική περιοχή.

Δυστυχώς όμως για τον Γκλέτσο και τους ομοίους σκεπτόμενους με αυτόν και ευτυχώς για την πραγματικότητα και την αλήθεια, το επιχείρημά του εκτός από αίολο είναι και ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ:
Αίολο γιατί όλοι ξέρουν ότι το κόστος του εργατικού δυναμικού επηρεάζει ελάχιστα έως καθόλου τις τελικές τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Ρατσιστικό, γιατί καλεί στα ίσια και παλληκαρίσια (που λέει ο λαός, γιατί καμία παλληκαριά δεν δείχνουν τα λεγόμενά του), τους δημότες του, να εκμεταλλευθούν αυτούς τους ανθρώπους και να τους πληρώνουν λιγότερο από όσο τους Έλληνες. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του ρατσισμού, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Μέσα σε μία μόνο φράση, με ένα και μόνο επιχείρημα, ο Γκλέτσος και ο κάθε Γκλέτσος δείχνει το ποιόν των ανθρώπων που σηκώνοντας την σημαία του "ανθρωπισμού", αμολάνε την μία ηλιθιότητα μετά την άλλη και προσπαθούν να μας πείσουν ότι το παράλογο βαφτίζεται λογικό, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες με βάση τις όποιες ιδεοληψίες τους. Και είναι τόσο λίγοι, που το κάνουν χρησιμοποιώντας επιχειρήματα τόσο γελοία, όσο και ο χαρακτηρισμός "πρόσφυγας" τον οποίο βιάζονται κάποιοι να αποδώσουν σε ανθρώπους οι οποίοι δεν τον δικαιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου