Το παρόν, προσωπικό μου ιστολόγιο, αποτελεί τόπο προβληματισμού για τα πολιτικά πράγματα της Πατρίδος μας. Στόχος μου είναι η υπεράσπιση και διάδοση της Εθνικής Ιδέας, της Φυσικής Ιδέας του Ανθρώπου. Και πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για τον Έλληνα Άνθρωπο, ο οποίος κατά τον Περικλή Γιαννόπουλο έχει και τώρα και πάντα, ένα και μοναδικό σκοπό: ΤΟΝ ΕΞΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

6 Αυγ 2013

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση αντίδοτο στην κρατική ανικανότητα;

Ένας από τους πολλούς λόγους που οδήγησαν σε ήττα την κυβέρνηση Καραμανλή το 2009 ήταν οι πολύνεκρες και καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ετών και η αναποτελεσματικότητα του κράτους να τις αντιμετωπίσει. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τώρα τον… «στρατηγό άνεμο»!
Κι αυτό διότι  η κυβέρνηση προσπαθεί να… μαζέψει τα ασυμμάζευτα:
Με το «ψαλίδι» των περικοπών στα χέρια, έχει μειώσει στο ελάχιστο τα κονδύλια που δίνονται στους ΟΤΑ για τις απαραίτητες ενέργειες για αντιπυρική προστασία (κόψιμο χόρτων, καθαρισμός δασών κ.λ.π.)

Αγνοεί επίσης επιδεικτικά μια πολύ σημαντική παράμετρο της δασοπυρόσβεσης που είναι ο εθελοντισμός (λέσχες εφέδρων, ορειβατικοί σύλλογοι κ.λ.π. δεν αναφέρομαι στο επίσημο εθελοντικό σώμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν διοργανώνει καμία εκπαίδευση για τις εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης οι οποίες, σημειωτέων, έχουν ενταχθεί στο μητρώο της. Η μη ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου όμως είναι ένας ακόμα παράγοντας που δεν επιτρέπει την χρησιμοποίησή τους.
Οι πυροσβέστες δεν έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις με εθελοντές και τους βλέπουν σαν ξένο σώμα.
Δεν έχουν εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις για την ασφαλιστική κάλυψη των εθελοντών πολιτικής προστασίας.
Απ΄την άλλη, η Πυροσβεστική βλέπει με καχυποψία τους εθελοντές και εν μέρει έχει δίκιο γιατί τα σωματεία τους έχουν «φυτρώσει σαν μανιτάρια» χωρίς η Πολιτική Προστασία να μπορεί να τα διαχειριστεί και χωρίς το κράτος να έχει δημιουργήσει ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που θα εγγυηθεί την ασφάλειά τους..
Παλιότερα τα γραφεία Πολιτικής Προστασίας που λειτουργούσαν σε κάθε νομαρχία μπορούσαν να έχουν άμεση επαφή με τα τοπικά σωματεία εθελοντών. Η Περιφέρειες όντας μεγαλύτερες διοικητικές ενότητες δείχνουν να μην έχουν την ίδια επαφή.
Θύμα των πολλών περικοπών και η Πυροσβεστική, η οποία διαθέτει απαρχαιωμένα μέσα, χωρίς συντήρηση και με πάρα πολλές ελλείψεις σε εναέρια μέσα.
Σημαντικό επίσης επιπρόσθετο πρόβλημα δημιουργούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και οι πυροσβέστες «πολλών ταχυτήτων»: μόνιμοι, εθελοντές και αυτοί που προσελήφθησαν για 5 χρόνια
Στη Φθιώτιδα παλαιότερα λειτουργούσε το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο με εκπροσώπους από το Στρατό, τα Σώματα Ασφαλείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Δασαρχείο, τα Εθελοντικά Σωματεία κ.λ.π.
Οι Δήμοι έδιναν κάποια χρήματα για να καλύψουν τις βενζίνες των εθελοντών που έκαναν περιπολίες πυρασφάλειας ή επάνδρωναν πυροφυλάκια. Τα τελευταία χρόνια αυτό δεν γίνεται. Σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση της  ανεργίας (η οποία πλήττει και τους εθελοντές) η μείωση του εθελοντικού προσωπικού είναι αναπόφευκτη.
Πάνω από 30 είναι οι εθελοντικές ομάδες της Περιφέρειας Στερεάς. Η αξιολόγηση και χρησιμοποίηση αυτών των ομάδων είναι επιβεβλημένη διότι κανείς δεν περισσεύει ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιούνται στην πρώτη γραμμή του πυρός (μεταφορά φαγητού και νερού στους πυροσβέστες, περιπολίες, διασώσεις από τους καταδρομείς, οι οποίοι βοηθούν και στην δασοπυρόσβεση αλλά και στην πυρασφάλεια κ.λ.π). Να σημειωθεί εδώ ότι οι έφεδροι καταδρομείς εκπαιδεύονται και μόνοι τους. Στους πανελλήνιους αγώνες εφέδρων καταδρομέων υπάρχει πάντα αντικείμενο εξέτασης στην πυρόσβεση, αναρριχήσεις-καταρριχήσεις, πρώτες βοήθειες κ.λ.π.
Είναι επίσης φανερό ότι η έλλειψη κοινωνικής συνοχής του λαού μας έχει δημιουργήσει έλλειψη αισθήματος εθελοντισμού στα χωριά μας όπου όλοι περιμένουν να έρθει η πυροσβεστική για να σβήσει μια φωτιά ενώ παλιότερα οι κάτοικοι της υπαίθρου πήγαιναν πρώτοι.
Συνοψίζοντας θα έλεγα πως αυτό το κράτος, με το μυαλό του συνέχεια στην ικανοποίηση της τρόικα, έχει αφήσει την ελληνική ύπαιθρο στο έλεος των πυρκαγιών και των εμπρηστών κάθε εθνικότητας αφού αδυνατεί να χρησιμοποιήσει καλύπτοντας έστω τα βασικά σε ανθρώπους που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο. Και κάνει τι;
Απαγορεύει την κυκλοφορία στα δάση!!! 
Αντί να ενθαρρύνει τους Έλληνες αλλά και τους αλλοδαπούς τουρίστες να επισκέπτονται τα δάση μας (που σημειωτέον, μερικά από αυτά είναι τα ομορφότερα της Ευρώπης, ενισχύοντας έτσι και τον τουρισμό,  «κόβει το κεφάλι επειδή πονάει» ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ!
Που δεν είναι άλλη από την ασφάλεια του Έλληνα και του φυσικού του περιβάλλοντος που δικαιούται να απολαμβάνει.
Ο κύριος Σαμαράς έχει χάσει προ πολλού το στοίχημα για «ανακατάληψη των πόλεών μας που τις ρημάζει η λαθρομετανάστευση». Τώρα δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την ασφάλεια της ελληνικής υπαίθρου παίρνοντας γελοία και αναποτελεσματικά μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση. Με την ίδια λογική, όταν αρχίσει να εκρήγνυται η λαική οργή για το απαράδεκτο ξεπούλημα στους ξένους τί θα κάνει; Θα απαγορεύσει την κυκλοφορία, γενικώς;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου